A Wild Sheep Chase

AWildSheepChaseUKPaper4 out of 6 stars
A Wild Sheep Chase handler om en disillusioneret reklamemand i slutningen af tyverne, der bliver hyret af en meget velhavende mand til at opspore et meget specielt får, der tilfældigt optræder på ét af de billeder, reklamemanden har brugt i en reklame. Bogen starter som en sær detektiv-historie, men inden længe har den forvandlet sig til et bizart joyride gennem Murakamis mangfoldige fantasi, og hen mod slutningen skal man holde godt fast i sædet for at følge med.

Men handlingen er kun en lille del af bogen; den største nydelse for mig er at lære personerne at kende og gå på opdagelse i deres forunderlige liv. Murakami fortæller bogen i førsteperson, og jeg levede mig så meget ind i hovedpersonen, at jeg undervejs glemte han var fiktiv. Bogens karakterer er vidt forskellige og fremstår alle som rigtige mennesker af kød og blod, og at opleve dem interagere med hinanden er en fryd for sindet.

Murakami skriver som en drøm. Der er ikke andre måder at sige det på; han er virkelig et gudsbenådet talent. Det hjælper også, at der ikke er en finger at sætte på oversættelsen. Det engelske sprog flyder naturligt, uden at man er i tvivl om at det er en japansk bog, der foregår i Japan. Ingen nem opgave, men klaret med bravour af Alfred Birnbaum.

Murakami er dejlig kontant i sit sprog. Her er ingen unødvendig ordflom eller ulideligt lange beskrivelser; alt overflødigt fedt er skåret af. Resultatet er en bog på kun 300 sider, som alligevel rummer sit helt eget skæve univers. Han skriver i et dagligdagssprog, der aldrig bliver højtravende eller højtideligt, og alligevel formår han at præstere et værk, der emmer af intelligens.

Forestil dig en Raymond Chandler-detektivroman filmet af David Lynch, så har du en fornemmelse af A Wild Sheep Chase. Det er en af de mere intense litterære oplevelser, jeg har haft, og bogen har en evne til at rumstere rundt i hovedet både mens jeg læste den og i dagene efter.

Det er ikke Murakamis bedste værk, det kommer først senere, selvom der er stor spredning i folks holdninger til præcis hvilken bog, der udgør hovedværket. Man kan godt mærke, at han stadig er ved at finde sin egen niche, men alle brikkerne er allerede ved at falde på plads her: Det ligefremme sprog, de sære eksistenser, de spændende kvinder, og i bogens sidste halvdel indtræder den helt specielle drømmende atmosfære, der virkelig kommer til at kendetegne hans senere værker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.