Under the Waves

4 out of 6 stars

Hvor tager man hen, når man gerne vil væk fra sig selv?

De fleste vil nok forbinde Quantic Dream med stort anlagte QTE-eventyrspil, som vi også har dækket på Geek Culture i gennem årene, men de seneste år har udviklerne faktisk taget mindre teams under vingerne og hjulpet dem med at udgive deres spil. Et sådant firma er Parallel Studio, og de står bag Quantum Dreams nyeste udgivelse, Under the Waves.

Du er Stan, den erfarne dykker med ar på sjælen, der har valgt at tage en dont som altmuligmand på en undervandsbase, hvor han kan være alene med sine tanker. Dagligt modtager han ordrer fra sin gamle ven Tim, der også er ansat i samme firma, som ejer basen og – skal det vise sig – en del andre installationer på havbunden, som kræver tilsyn. Stan er en erfaren dykker, men til opgaver af længere varighed er han ikke bleg for at benytte enkeltmandsubåden Moon, så han kan spare på sin ilt og kræfter til fordel for ubådens benzinforbrug og øgede hastighed.

Grotter skal udforskes, udstyr på havbunden skal efterses og samtidig er der en storm under opsejling, der løbende skaber nye opgaver på og omkring basen. Desuden bærer Stan på en hemmelighed, der har en tendens til at ødelægge hans nattesøvn, så det er ikke just en ustresset tilværelse at være i hans svømmefødder. Tillæg, at han har efterladt sin kæreste tilbage på landjorden, som han også skal pleje på langdistance, og vi har opskriften på en mental deroute, som let kan ende meget galt.

Grafisk har udviklerne formået at skabe en interessant verden under havet, og den er selvfølgelig befolket med alskens fisk, som man ovenikøbet bliver bedt om at fotografere undervejs. Der er også både bil-, båd- og flyvrag en masse, som selvfølgelig gemmer på tiltrængte opgraderinger til Stan og Moons evner under vandet, foruden samlerobjekter, der pryder basen og kan interageres med mellem missionerne. Resourcer kan indsamles og forarbejdes til ting som ekstra ilt, benzin, reparationskasser og miner, der kan bruges til at skaffe sig adgang til hidtil låste områder, hvor Stans arbejdsgiver måske ikke helt mener, at han skal snuse rundt.

Tempoet er langsomt, og Under the Waves er nærmest tættere på en “walking sim” bygget op over Stans personlige historie kombineret med en fortælling om store virksomheders manglende samvittighed, når det kommer til udnyttelse af naturens goder. Spillet er da også tæt forbundet med Surfrider Foundation, som er en forening, der netop har som formål at beskytte vores have, og det formål kan man jo kun have ros tilovers for.

En del bugs præger også oplevelsen, selvom den første patch allerede er blevet udgivet og har afhjulpet en del af dem. Jeg kan dog godt klare, at spillet går ned i ny og næ, men jeg bliver en smule ærgerlig, når mine trophies ikke bliver registreret. Samtidig har det været en smule svært for mig at abstrahere fra det faktum, at Stan både arbejder, sover og bader(!) i samme mundering; våddragt og strikhue. Det er også en smule svært at fatte sympati for en person, hvis ansigtsmimik oftest er stift som et bræt, og når han endelig siger noget, så er mundbevægelser helt ude af sync med talen. Det bryder illusionen, og det er klart noget, udviklerne skal kigge kritisk på til deres næste spil.

Men det er bare et par af vilkårene, når vi taler om disse “AA-spil”, som har en lav pris, en spiltid på omkring de ti timer og derfor er lidt forventligt upoleret her og der. Vurderet gennem de briller, har Parallel Studio præsteret en engagerende og interessant oplevelse, som vokser langsomt på én og slutter enten overraskende eller forventeligt – alt efter ens humør, når man nærmer sig den uundgåelige slutning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.