Canon Digital IXUS 300

5 out of 6 stars

Canons digitalkameraer i IXUS-serien er indbegrebet af teknologisk coolness. Vi ser nærmere på forskellene mellem de foreløbig 3 modeller, og anmelder den nyeste.

Den første model hed blot Canon Digital IXUS, og har allerede klassikerstatus som et design- og funktionsmæssigt mesterværk. Indkapslet i en stål/chrom-kasse med cigaretpakke-dimensionerne 87 × 57 × 27 mm. var (og er) der tale om det mest kompakte 2.1 megapixel kamera på blot 210 gram.

Senere kom Canon Digital IXUS v, hvor v’et står for video. I den samme indpakning fik man nu også mulighed for at optage videoklip med lyd. Desuden havde Canon tilføjet en ekstra opløsning på 1024 × 768 i tillæg til de oprindelige 1600 × 1200 og 640 × 480. Vægten steg til 225 gram.

Vokseværk

Sidste skud på stammen hedder Canon Digital IXUS 300. Kameraet er vokset lidt i forhold til forgængerne, men det grundlæggende, kompakte og strømlinede design er der ikke blevet pillet ved. Det kan godt være, at kameraet på papiret kun er vokset minimalt (dimensionerne er nu 95 × 63 × 30 mm. mens vægten er steget til 275 gram), men en direkte sammenligning med forgængeren overrasker alligevel: det er faktisk lige før IXUS 300 virker klodset i forhold til forgængerne!

Ikke sådan at forstå, at IXUS 300 er uhandy. Intet kunne være mere forkert. Trods vokseværket er der stadig tale om et kamera, som er mindre end de fleste fastfilmskameraer, og det ligger stadig godt i hånden. Men det er lidt sværere at få plads i brystlommen, selvom man fjerner kuglepennene.

Overraskelsen kommer, når man opdager hvad den ekstra plads og vægt er blevet brugt til: en udvidelse af den optiske zoom fra 2× til 3×. That’s it. Okay, der er også et ekstra valg af komprimeringsgrad (3 i modsætning til 2 på forgængerne), men det er jo ren software. Et større kamera i bytte for en bedre zoom lyder måske som en dårlig handel, men man lærer hurtigt at sætte pris på den, især fordi kameraet på grund af den kompakte størrelse ikke understøtter ekstravagante tiltag som udskiftelige linser. Ud over den optiske zoom er der også digital zoom, som sammen med den optiske zoom giver mulighed for op til 7.5× forstørrelse. Samarbejdet mellem de to former for zoom er desuden gjort mere flydende i forhold til forgængerne.

Et andet forhold, der gør at man ikke nødvendigvis behøver at græde snot over de udvidede dimensioner, er det kendte problem fra mobiltelefonernes verden: det kan altså også blive for småt. Med IXUS 300 kan man tage billeder med én hånd, hvis det skulle vise sig nødvendigt; det er svært med tidligere modeller, især hvis man har kraftige hænder mærket af hårdt, fysisk arbejde (som jeg har).

Hvad kan det?

Filmdelen er bare for porno. Tryk på knappen, skyd en scene, check den på LCD-displayet og gentag. Før du ved af det har du lavet din helt egen dogmefilm! Og dog. For træerne vokser kun tilnærmelsesvis ind i himlen. Kameraet bruger Compact Flash kort som “fjernlager”, og den teknologi er slet ikke hurtig nok til at klare den strøm af data, som en filmoptagelse afføder. En filmstump lagres derfor først i kameraets interne hukommelse, og flyttes derefter til CF-kortet, og det sætter en begrænsning på morskaben. Det er muligt at optage film i 3 forskellige opløsninger (se nedenstående fact sheet), hvilket bestemmer den maksimale længde af en enkelte filmklip. Derimod er det kun størrelsen af CF-kortet som sætter en grænse for antallet af separate optagelser, der kan gemmes. Film optages i AVI-format, og er inklusive lyd (dog ikke når de afspilles på kameraet, som ikke har nogen højttaler).

Ud over at kunne optage film har kameraet flere forskellige måder at optage normale billeder på. Dels en fuldautomatisk point-and-shoot med rødøje-reduktion, autofokus og automatisk blitz, dels en manuel, hvor man har mulighed for at ændre blænde (+/- 2) og hvidbalance. Herudover en speciel “stich-mode”, hvor man tager en række billeder forskudt, og senere får et stykke software til at sætte dem sammen til et panoramabillede (se eksemplerne).

Kameraet har makromode (ned til 16 cm.), timer samt mulighed for at optage billeder i serie (dog begrænset af størrelsen af den interne hukommelse, på samme måde som for filmklip).

Man kan bladre i de billeder, man har lagret, evt. som 3×3 mosaikker, og der er mulighed for at zoome ind på enkeltdele. Film kan afspilles, men uden lyd. For hvert billede gemmes oplysninger om størrelse, kameraindstillinger, dato og tid osv. Disse oplysninger kan både ses på kameraet og på PC’en med den medfølgende software (de gemmes rent teknisk som tags i JPEG-formatet).

Hvordan er det?

Kameraets kvalitet og feel er i absolut topklasse. Det siger alle de rigtige lyde og lyder lidt henad en fuldt funktionsdygting cyborg når mekanikken arbejder. Hvor mange af konkurrenterne er af plast, er IXUS 300 kapslet ind i en robust kasse af chrom og stål, og linsen trækkes helt ind i kameraet og blændes, når kameraet slukkes, hvilket giver den samme følelse som når man smækker døren på en Lexus. Alt på kameraet virker gedigent (bortset fra gummiflappen, der skjuler USB og audio/video-udgangen) og giver en klar fornemmelse af, at man har at gøre med et kamera, der kan stå model til lidt af hvert. Det eneste, jeg kan være lidt nervøs for, er funktionsomskifteren på toppen af kameraet. Den er lavet som et hjul, og skal alt andet lige bruges ofte, fordi man også bruger knappen til at skifte til displaymode, hvor man kan se sine optagelser. Mit gæt er, at hjulet er det første, der svigter på et IXUS 300.

Forbindelser til omverdenen

Som antydet sker forbindelsen til PC via et USB-kabel, hvorved man både kan modtage og sende billeder til kameraet. Kablet benyttes også sammen med RemoteCapture-programmet (se senere). Mit eneste ankepunkt er, at man altid glemmer sine kabler. Eller de knækker. Eller katten æder dem. Det havde derfor været ultracool, hvis Canon havde proppet en IR-port i kameraet. Men det har de ikke.

Ud over USB-stik findes der på siden af kameraet et jackstik, hvormed kameraet kan forbindes til et fjernsyn. Man kan så se sine billeder og filmklip i stor størrelse i stedet for at bruge den lille (men fremragende) LCD-skærm på kameraets bagside.

Software

Med kameraet følger 3 brugbare programmer: ZoomBrowser EX, som hjælper med at vise billeder og holde rede i samlingen (og den bliver meget hurtigt meget stor, tro mig), PhotoStich, som benyttes til at hæfte panoramaer sammen (også i 360­­° og matrix, f.eks. 3 × 3) og RemoteCapture, hvor kameraet kan sættes til at tage et billede f.eks. hvert 3. minut og overføre det direkte til PC’en. Især det sidste program hører til i kategorien “arj! smart!” og kan f.eks. bruges som simpelt webcam (men køb lige en AC adapter først). PhotoStich-programmet giver imponerende resultater, intet mindre (se eksemplerne).

Billedkvalitet

Alle lovord om Canon IXUS til trods, så ville det hele være temmelig ligegyldigt, hvis billederne lignede sovs. Så hvordan ser de egentlig ud? Fænomenalt. Canon har alle dage haft fuldstændig styr på optikken, og det ses tydeligt på billederne, som står skarpt og flot. I modsætning til en del af konkurrenterne i high-end-klassen holder Canon sig i IXUS-serien stadig til 2.1 megapixel, hvor 3.3 megapixel er begyndt at blive almindeligt, hvilket helt sikkert er en konsekvens af de stramme pladskrav. Jeg vil dog vove den påstand, at man skal have ret specielle behov, hvis man ikke kan klare sig med 2.1 megapixels.

Executive Summary

Plusser:
Kompakt, ultracool, robust, simpelt at anvende.

Minusser:
Ingen kontinuerlig filmfunktion, “kun” 2.1 megapixel, ingen zoom mens der filmes, savner IR-port.

Spørgsmålstegn:
Hvis man fjerner billedet fra filmfunktionen, hvad har man så? En diktafon! Så hvorfor kan man ikke det?
Er det virkelig ikke muligt at koble kameraets CCD direkte til USB-porten, så man kunne streame video direkte til ens PC?
Hvorfor pokker kan man ikke optage film med RemoteCapture?

Eksempler:

Solnedgang i maximal opløsning (1600 × 1200), ca. 500 K
Den samme solnedgang og opløsning, men nu stichet sammen af 3 billeder, ca. 600 K

Torv i Amsterdam i 1600 × 1200, stichet sammen af 5 billeder, ca. 4,5 MB

Movie clip med en idiot, der spiser M&M’s med spisepinde, ca. 3,7 MB (kræver QuickTime eller Windows Media Player)

Links:

dpreview.com har ekstremt dybdegående anmeldelser af stort set alle digitale kameraer. Nedenstående links går alle til dpreview.com:
Anmeldelse af Canon Digital IXUS
Anmeldelse af Canon Digital IXUS v
Anmeldelse af Canon Digital IXUS 300

Factsheet

Til kameraet medfølger en 8 MB Compact Flash kort, hvilket er lidt for fedtet. Regn med at skulle investere i et ekstra!

Komprimering 8 MB 16 MB 32 MB 64 MB 128 MB
Foto
1600 × 1200
Minimal 7 15 31 64 128
Standard 11 24 49 100 200
Maksimal 24 48 99 200 401
Foto
1024 × 768
Minimal 16 32 67 135 271
Standard 24 49 102 205 412
Maksimal 46 92 189 379 760
Foto
640 × 480
Minimal 35 70 143 288 577
Standard 50 99 206 415 831
Maksimal 87 172 353 707 1417
Film
640 × 480
20 fps.
Ca. 4 sek. pr. klip 6 sek. 13 sek. 27 sek. 56 sek. 113 sek.
Film
320 × 240
20 fps.
Ca. 10 sek. pr. klip 18 sek. 36 sek. 75 sek. 152 sek. 305 sek.
Film
160 × 120
20 fps.
Ca. 30 sek. pr. klip 48 sek. 97 sek. 198 sek. 399 sek. 799 sek.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.