Sort flag – Historien om hvordan Islamisk Stat opstod

5 out of 6 stars

Islamisk Stat

Det kan være svært at forstå, hvordan og hvorfor had opstår i mennesker. Som tilskuer har jeg eksempelvis meget svært ved at forstå, hvad det er, der driver kræfterne bag Islamisk Stat (IS). Jeg hører rygter om en samling af mennesker, der holder slaver, henretter folk på må og få og med al magt forsøger at gøre verden til et forfærdeligt sted at være. Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor de gør, som de gør.

Den amerikanske journalist Joby Warrick har i bogen “Sort Flag – Historien om hvordan Islamisk Stat opstod” (Sort Flag) sat sig for at besvare en del af de spørgsmål, folk som mig kan have om IS.

Bogen er et omfattende og ambitiøst værk, som Joby Warrick i 2016 fik en Pullitzer-pris for at have skrevet. Nu, da jeg har læst bogens danske oversættelse, kan jeg godt forstå, hvorfor Joby Warrick har fået store roser for at have skrevet den. Men samtidig ved jeg ikke, om jeg forstår IS bedre nu, end før jeg satte mig ned for at læse mig igennem siderne.

Mange brikker – stort puslespil

Bogen er en til tider imponerende fortælling om et puslespil, hvor rigtig mange brikker passer sammen på måder, man ikke havde troet muligt. At Islamisk Stat i dag er en størrelse, vi i Europa stifter bekendtskab med, når der bliver gennemført terrorangreb i vores nabolande, det sker blandt andet fordi, kongen af Jordan tilbage i 1999 løslaldte en stor skare politiske fanger.

Løsladelsen startede en kæde af begivenheder, der trækker spor gennem verdenshistorien til i dag. Men læser man bogen, får man den tanke, at Islamisk Stat ikke havde eksisteret, hvis ikke en række andre faktorer havde været på plads. Hvis ikke USA havde indvaderet Irak i 2003, og hvis ikke Bashar al-Assad (også) havde løsladt fanger i Syrien nogle år senere, så havde IS måske slet ikke eksisteret i dag.

Det er her, bogens præmis bliver svær at sluge. Det er ikke fordi, jeg ikke tror på Joby Warrick. Det er ikke fordi, jeg ikke tror på bogens indhold. Jeg er ganske sikker på, at historien er sand. Men det er stadig meget overvældende og frygteligt at læse. At en række store og små beslutninger truffet af mennesker rundt omkring i verden gør, at IS i dag har gang på jord.

Det startede i 1999

Bogen tager sin begyndelse med løsladelsen af en række fanger i Jordan i 1999. Kong Abdallah 2. sætter sig på tronen efter sin far og beslutter sig for at sætte en række fanger fri for at vise befolkningen, at han er en værdig konge, der vil nationen det bedste, sine fjender inklusive.

Blandt de løsladte fanger finder vi Abu Musab al-Zarqawi, en mand der indtil da ikke har gjort noget væsen af sig som terrorist. Han er jordaner, han har kæmpet mod russiske tropper i Afghanistan i 1980’erne, og han blev fængslet i 1992 for forskellige former for forsøg på at udøve terrorisme i Jordan.

Bogen følger Zarqawis liv ganske tæt, selvom vi aldrig oplever journalisten tale med manden. Det er der flere gode grunde til. Det, der gør bogen til en svær størrelse at forholde sig til – og svær at anmelde – er, at den på sin vis handler om de store begivenheder, der er gået for sig verden over siden 2003, der gør, at IS i dag findes, men langt det meste af fortællingen foregår gennem Zarqawis liv og handlinger.

Vi lærer, hvordan han bliver løsladt, forlader Jordan, tilslutter sig al-Qaeda, opretter en irakisk “fløj” af al-Qaeda, og hvordan han begår stadigt mere uhyre handlinger mod uskyldige mennesker. Vi lærer om velgennemførte terrorhandlinger, ødelagte planer og USA’s stadigt mere desperate jagt på at få manden stoppet.

Islamisk stat

Senere i bogen flyttes fokus på det, der står på dens forside. Vi lærer, at Islamisk Stat opstår i kølvandet på USA’s fortsætte bekæmpelse af al-Qaeda i Irak, og vi lærer, hvordan Bashar al-Assads handlinger (og absurde forsøg på at bevare magten over Syrien) giver IS grobund og mulighed for at trække alt for mange fortabte sjæle til sig.

Bogen slutter et stykke tid før efteråret 2016, hvor militære styrker blandt andet har udkæmpet deciderede slag mod IS i kampen om den irakiske by Mosul, som IS overtog i 2014. Sort Flag slutter derfor et sted, hvor vi stadig ikke ved, om Islamisk Stat er på vej til at blive endeligt bekæmpet eller ej.

Vi ved ikke, om 2017 vil bringe flere terrorangreb med sig, ledet af folk, der sværger troskab til IS, og jeg ved personligt ikke, om jeg har fået en bedre forståelse for, hvad der driver de kræfter, der står bag Islamisk Stat.

Alligevel er Sort Flag en anbefalelsesværdig fortælling for historienørder, der gerne vil læse nogle meget gennemarbejdede kapitler af en meget lille del af verdenshistorien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.