Vagrant Story
Det hænger simpelthen ikke sammen mere! Hvordan kan Square blive ved med at præstere spil, som overgår deres tidligere udgivelser?
Vagrant Story (VS) er ihvertfald et sådant spil. Et amalgam af kendte spil, og en forbedring på næsten alle kanter. Bl.a. er kampsystemet en videreudvikling af Parasite Eves. Desuden virker spillet meget inspireret (bl.a. hele atmosfæren) af klassikeren Final Fantasy Tactics, men det skyldes sikkert også, at nogle af de samme folk som har arbejdet på dét og PE, har været med til at udvikle VS.
Jeg ved dårligt hvor jeg skal starte. Hvad med den næsten 10 minutter lange tegnefilmsintro med interaktive elementer? Den sætter spilleren i det HELT rigtige humør og vidner om, hvorfor Japan stadig er stedet med de gode historier. Den fortæller om en religiøs kult, om grå eminencer, om kumpaner med magiske evner, om kidnapning af en prins og nedbrænding. Og så er der også lige en drage. Det lyder som “standard stuff”, men præsentationen er SÅ god, at man virkelig føler sig hensat til dette univers, inspireret af folkeeventyr og tysk landlighed.
Du er Ashley Riot, en af den kongelige gardes tro væbnere, og dit eventyr starter med rejsen til byen Leá Monde hvor det kidnappede barn skulle opholde sig. Undervejs konfronteres du med Ashleys fortrængte minder og hans fortid bliver lagt som et puslespil foran hans og vores øjne. Men først skal man altså sætte kurs mod Leá Monde, og den eneste vej er desværre via et større grottesystem, hvor alskens monstre og udøde væsener opholder sig.
Spillet ses skråt ovenfra, a la Metal Gear Solid, og man kan dreje kameraet rundt om Ashley i 45 graders intervaller. Kameraet kan svæve på 2 distancer fra ham, mens et hastigt tryk på Start lader os kigge på omgivelserne gennem Ashleys øjne – spillet ER jo modelleret i fuld 3D. Desværre kan han ikke bevæge sig, mens dette foregår.
Uden at gå for meget i detaljer med selve kampsystemet vil jeg fortælle i grove træk, hvorledes det hænger sammen. Selve kampene er i real-tid, således at Ashley kan bevæge sig rundt under slaget. Et tryk på Cirkel bringer kampmenuen op, hvorfra man så kan bestemme sig for, hvilken kropsdel af modstanderen man vil gå efter, såfremt modstanderen er indenfor rækkevidde. Under angreb kan man bruge såkaldte “chains”, som (hvis timede korrekt) kan forøge/formindske effekten af et givent angreb. Disse chains kan man gentage i det uendelige indenfor samme runde, dog med det minus, at du bliver mere og mere sårbar, jo mere du benytter det. Brugen af ting, magi, skift af våben, skift af mulige “chains” m.v. kan gøres via L2-tasten, som fryser slaget(!), mens spilleren ændrer sin opsætning. dette gør slagene komplekse, med mange mulige måder at angribe/forsvare sig mod evt. samme modstander i samme slag.
Desuden har alle våben et hav af karakteristika vedrørende, hvilke monstre de er gode/dårlige mod, hvor slidte de er, hvor meget “erfaring” det har m.v. Har man således brugt ét våben meget mod ulve, bliver det bedre og bedre til at klare ulve med tiden. Kombinér det med et våben som er godt mod udøde og du ender op med et våben, som kan klare begge modstandere med bravour. Mulighederne er uendelige, og den erfarne RPG-spiller vil bruge mindst lige så lang tid med at konstruere og dekonstruere våben, som andre vil bruge i kampe.
De første spæde timers vandring i grotterne introducerer de forskellige måder at bruge Ashleys våben og magi på, og selvom mulighederne for at kombinere våben og udstyr er en stor, kompliceret del af spillet, så kan man tage det i små bidder og koncentrere sig om at lære brugen af eksisterende våben først.
Spillet er delt op i missioner (a la Tactics) og det kan let tage over 20 timer at gennemføre, første gang. Spillet er nemlig designet til at kunne spilles mere end én gang, hvor nye grotter, fjender og ting kan findes. Disse kan kun mødes/findes ved anden gennemspilning!
Grafik og lyd er i top, dvs. på Squares sædvanligt høje, tekniske niveau. Mellemsekvenser og flashbacks bringer den filmiske værdi på højde med Metal Gear Solid, kvalitativt, og med sine mange plot-twists undervejs har visse anmeldere ligefrem sammenlignet historiens turbulente fremtoning med film som Fight Club!
Som så mange tidligere udgivelser fra Square er der ingen europæisk udgivelsesdato (det samme gælder for PE og FFT). Derfor vil jeg vil tilråde alle interesserede at importere et eksemplar af US-udgaven, som er på gaden nu. Den indeholder også en bonus-CD med nogle spændende demoer af Squares andre nyere udgivelser.