Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas

5 out of 6 stars

“The Nightmare Before Christmas”, skabt af Tim Burton, er endnu en rejse ind i det eventyrlige og bizarre, som vi kender ham for at lave det.

Tim Burton er en af de mest særegne amerikanske filminstruktører. Mens mange af Hollywoods gulddrenge går efter den sikre vare, når de laver film, dvs. tommetykke clichéer og håbløs mangel på originalitet, har Burton aldrig afviget fra at lave filmene på sin helt egen og unikke måde. En Burton film skiller sig altid ud fra mængden på grund af den atmosfære, der et af de særlige kendetegn man finder ved alle hans film. “The Nightmare Before Christmas” (NBC) er ingen undtagelse.

NBC adskiller sig på et punkt væsentligt fra de andre Burton film: Det er en animationsfilm. I sine unge dage var Burton animator hos Disney, noget der ikke holdt længe, hvilket man godt kan forstå, når man sammenligner Disneys evige fedten for de små med Burtons evigt dystre kreationer. Her finder vi for en gangs skyld ikke Burton i instruktørstolen. Den har han overladt til Henry Selick, mens han selv har produceret, skrevet og ikke mindst, designet filmen og dens karakterer. Og det kan ses…

Efter denne korte introduktion hopper vi videre til handlingen: Vi render rundt og tror, at der ikke er andre verdener end den vi render rundt i. Men hvad nu hvis der var en verden for tjaa.. f.eks. hver højtid! En for Påske, en for Pinse og også verdener for Jul og Halloween. Det er netop dette, der er udgangspunktet i NBC. Filmen starter i Halloween Town, hvor hekse, trolde og vampyrer bor. Endnu et års succesfuld Halloween er overstået. Den bedste hidtil faktisk, så alle fester og er glade, nå ja… næsten alle. Faktisk er den eneste der ikke er glad Jack Skellington, byens leder. Jack er deprimeret over, at Halloween altid foregår på den samme måde. Det er ikke længere sjovt at skræmme livet af folk og sprede uhygge på den måde de hidtil har gjort. Mens han vandrer afsted falder han over en portal, til en anden verden. Jack bliver suget igennem og havner i… Christmas Town!

Det må være det man kalder, at få et kulturchok. Jack er bjergtaget af alle de nye indtryk han modtager. Her er lyst og farverigt. Der er sne og folk spiller glad musik og ingen skrig høres. Det hele er det stik modsatte af hans eget hjem. Jack bliver så vild med alt det han ser i Christmas Town, at han tager tilbage til Halloween Town med en plan om selv at lave jul. Det kommer han også til, men mildest talt i sin helt egen version.

NBC er en lille perle blandt animationsfilm. Historien er både original og fascinerende på en hyggelig og hjertevarm måde. Hovedpersonen Jack er virkelig interessant og man følger med interesse hans bestræbelser på, at forstå julen og tage den til sig. Filmen er både spændende og morsom. M.h.t. til sidstnævnte bør man nok gøre sig klart, at det altså er Burton-humor. Et eksempel kunne være i filmens begyndelse, da Halloween er overstået og byens indbyggere samles, for at være med ved overrækkelsen af præmierne for særlig indsats under højtiden: “Our first award goes to the vampires for most blood drained in a single evening”. Synes man at den slags er herligt (hvilket jeg gør) så vil man elske denne film. Filmen er simpelthen gennemsyret af den slags makabre indfald.

Men ingen Burton film uden Danny Elfman. Elfman, der har komponeret musikken til stort set alle mesterens film, er selvfølgelig også med her og for satan da, hvor han giver den hele armen! Jeg synes personligt, at Elfmans musik er fremragende i alle Burtons film, men her er den simpelthen underskøn. Den mand forstår virkelig at lægge en stemning -og for at det ikke skal være løgn har han også skrevet adskillige gode sange, der bliver sunget at filmens karakterer i bedste musical-stil. “Gode” er nok en underdrivelse. Flere af dem kan faktisk uden besvær tage kampen op med mange af de bedste Disneyfilms sange. Her viser Dannydrengen også et hidtil ukendt aspekt ved sit talent; han lægger selv sangstemme til alle Jacks sange og klarer det med bravour. Sådan Danny! De andre stemmer må heller ikke glemmes. Alle de voice actors der medvirker, gør et fremragende stykke arbejde, det samme gælder for alle de andre sangere. NBC er den mest musikalske af Burtons film og blandt animerede musicals hører den med i toppen af feltet.

Animationsteknikken, der er gjort brug af til at lave NBC, er den såkaldte “stop motion”-teknik kendt fra bl.a. “Wallace & Gromitt”-serien. Den går i sin korthed ud på, at de objekter man ønsker at animere (ler f.eks. eller som her dukker) bliver flyttet ganske lidt, hvorefter man tager et billede. Derefter flytter man dem igen og tager igen et billede. Når denne proces er blevet gentaget tilstrækkelig mange gange kan man ved at afspille billederne få en animation der, afhængigt af hvor meget man har flyttet objektet for hvert billede, kan rangere fra hakkende til flydende.

I NBC er “stop motion” -teknikken udnyttet med det hidtil bedste resultat jeg har set. De forskellige figurer, der i øvrigt er meget fantasifuldt designet, er animeret fremragende. Der er ikke blevet sparet på noget, for at få en scene overstået hurtigt. Det må ellers være fristende, da det at lave en hel film med førnævnte teknik tager utrolig lang tid. Der holdes en høj og konstant standard i animationen gennem hele filmen og det er en fornøjelse at beskue.

Filmens overførsel er fin. Der er mange mørke scener i filmen (svært at formidle en dyster stemning med lyse farver), hvilket oftest betyder en risiko for grynet billede. Der er en svag tendens til grynificering (jeg har patent på det ord), men det er ikke slemt og det distraherer ikke. Overførslen er hverken dårlig eller suveræn, den befinder sig et sted midt i mellem, hvilket også er i orden. Ærgerligt for ejere af widescreen fjernsyn er det dog, at billedet ikke er anamorfisk. Det er efterhånden ved at blive standard på alle nye udgivelser, så grunden skal nok tilskrives, at det faktisk er ret længe siden filmen blev udgivet.

Ekstramaterialet er hurtigt overstået. En trailer for NBC og et fransk og et spansk lydspor. Ret skuffende, da enhver der interesserer sig for animation ville nyde at se en gennemgang af, hvordan en scene bliver produceret. Havde der været interviews med Tim Burton ville det have været glasur på kagen, men der er intet (dybt suk!).

Er filmen værd at købe? Jeps ingen tvivl om det. Det er en pragtfuld film og selv om manglen på extras er irriterende, så er det til at leve med. Efter sigende skulle Disney være i gang med, at lave en collector’s edition af filmen med alle former for ekstramateriale (udgives 3/10). Det lyder godt og de Tim Burton fans, der endnu ikke har anskaffet sig filmen (en ubegribelig tanke!), bør nok vente på dén. Ser man alligevel aldrig det ekstramateriale, der er på ens diske, så er det bare med at finde Dankortet frem. Filmen fås både som region 1 og region 2. Køber man region 2-disken er det stort set ligegyldigt hvor. Næsten alle steder koster den omkring 199 kr. Region 1-disken kan det ikke betale sig at købe. Køber man den hos en importforhandler vil den med sikkerhed koste mere end 199 kr. Importerer man den selv vil transport og toldomkostningerne æde besparelsen op.

Der er sikkert dem, der undrer sig over, hvorfor jeg anmelder en julefilm her midt i sommervarmen. Det gør jeg fordi jeg mener at filmen er ligeså seværdig om sommeren som om vinteren.

Filmen fås blandt andre hos dvdoo.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.