Black Mask

2 out of 6 stars
Tsui prøver at leve et fredeligt liv som bibliotekar, hvor han fordriver tiden med at bage på den nuttede kollega, spille go med sin hårdkogte strømerven og tæve gensplejsede soldater sønder og sammen.

Det uheldige for Tsui er nemlig, at han er en del af Project 701: Specialfremstillede dræbermaskiner, der ikke kan føle smerte og som først stopper når de er løbet tør for lemmer. Da Project 701 blev aflyst, gik dræbermutanterne hver til sit. Nogle blev bibliotekarer, andre blev psykotiske narkobaroner med storhedsvandvid.

Tsui vil gerne nedkæmpe De Onde og samtidig forblive anonym, så den nuttede pige på biblioteket ikke får nys om, hvor sær han i virkeligheden er. Til det formål har han konstrueret en sindrig Sort Maske ved hjælp af dansk-designede grydelapper og en gammel skipperkasket. Ingen kan genkende Tsui, de aldrig kan se ham tydeligt grundet tårer i øjnene og latterkramper.

Der følger en dårlig kung-fu-film, hvor Tsui tæver de onde, redder verden og scorer pigen. Kung-fu-scenerne er skamklippede, så man når sjældent at se bare et enkelt spark ført til ende, inden kameraet har skiftet vinkel. Jet Li er fantastisk til kung fu, men det får man bestemt ikke at se i Black Mask. At action-scenerne er koreograferet af Yuen Wo-ping (The Matrix) hjælper ikke en tøddel.

Til gengæld får man det tyndeste plot i mands minde, underbygget af “cool technology” såsom en CD-ROM, der forhindrer al hacking bare den er placeret i drevet. Tager man den ud, bliver man hacket igen. I et close-up af et skærmbillede, har vinduet titlen “Ethernet URL Telnet Cyberspace”. Det siger vist alt, hvad der er at sige om instruktørens teknologiske forståelse. Vi er tilbage i starten af 90’erne hvor computere var noget, der kunne løse de mest komplekse problemer med få tastetryk, og skærmbilleder ingen relation til virkeligheden bar.

DVD’en indeholder kun en amerikansk dub – det originale kinesiske lydspor er fjernet. Dubben passer filmen udmærket, idet den er pinligt dårlig. Enhver form for indlevelse er mesterligt undgået. Ydermere er der klippet 10 minutter af filmen, hvilket man har kompenseret for ved at erstatte den originale musik med dårlig hip-hop.

På bagsiden af æsken har Scanbox udtænkt et sindrigt mærkesystem, hvor filmen enten kan være “letterbox”, “widescreen”, “anamorphic” eller “16:9 fullscreen”, hvoraf denne film falder under sidstnævnte gådefulde kategori. Hvad de obskure formatnavne betyder i virkeligheden tør man kun gisne om, men den amerikanske udgivelse (der ydermere er anamorphic) er i 1.85:1, så jeg gætter at denne er i samme format. Hvis det skulle lykkes folk at afkode Scanbox’ hemmelige billedformat-indikation, har man lagt endnu en underholdende gåde på æskens bagside med ordene “Flytbare undertekster”. Den eneste praktiske forskel er størrelsen på bogstaverne – de flytter sig ingen steder. Hvis man har glemt hvor dårligt region 2-markedet var for et års tid siden, er denne DVD en god reference.

Black Mask er ikke en dårlig film. Den er en skændsel forværret af Hollywood og yderligere tilsølet af en dansk distributør. Vil du se Jet Li i en letfordøjelig actionfilm, kan jeg varmt anbefale Romeo Must Die i stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.