Manga Max og Animerica

Efterhånden som Anime begynder at slå igennem i den vestlige verden, begynder subkulturerne at røre på sig. Går man et smut i Kazoom på Frederiksborggade i København, kan man finde de to månedsblade Manga Max og Animerica til hhv. kr. 59,75 og kr. 49,75, som jeg kigger nærmere på her.

Manga Max kommer fra England og indeholder et godt mix af nyheder, features og anmeldelser. Oktobernummeret byder på en stor gennemgang af Bubblegum Crisis 2040 (de kan endda li’ den!), “Men in Black”, en feature om det 20. århundredes ninjaer i japansk kultur, en feature om fortsættelsen af Record of Lodoss War (Chronicles of the Heroic Knight), anmeldelse af den sindssyge Weather Woman, stor feature om lovhåndhævelse i anime og, sidst i bladet, tonsvis af anmeldelser af anime, manga, spil, musik og live-action film.

Manga Max har fødderne solidt plantet på jorden, hvor andre Anime-fans (otaku) har det med at rose enhver japansk tegnefilm til skyerne og glemme de kritiske briller. F.eks. var de ikke bange for at sable Revolutionary Girl Utena ned, hvor alle andre (dog undtagen mig) gik bagover af begejstring.

Et godt eksempel på bladets tørre, kritiske stil er omtalen af den kommende Oh My Goddess-biograffilm: “No news on the story yet (chances are quite likely that the producers haven’t found a suitable beer-mat to write on)”.

Bladets redaktionelle linie er humorfyldt, intelligent og indforstået: Kender man ikke til Anime, vil man næppe blive klogere med Manga Max i hånden. Men er man bare lidt inde i sagerne, er her en guldgrube af information. Artiklerne er velskrevne og spændende og anmeldelserne er altid spot-on; Manga Max er blevet min shopping guide. Bladet er normalt på ca. 70 sider med et meget højt antal artikler i forhold til reklamer (oktobernummeret har kun 7 reklamesider). Som der står på forsiden af alle numre: Recommended for mature readers. Jeg er helt enig.

Update 2000-01-01: Manga Max importeres ikke længere af Kazoom. Det kan fås i Fantask, dog kun på bestilling.

Det amerikanske Animerica er med sine ca. 100 sider noget større end Manga Max. Sidste nummer indeholder features om Serial Experiments Lain, Record of Lodoss War, Sorcerer Hunters og Black Jack, en stak anmeldelser, et par interviews og en mængde omtaler. Bladet indeholder sjældent analyserende artikler.

Layoutet er uheldigt, der er flere billeder end tekst og der mangler et generelt stilbillede for bladet. De eksperimenterer med farver, skrifttyper og formatering så man bliver helt rundtosset. Bladet henvender sig til hard-core anime-fans, der ikke har noget problem med at forstå japansk og derfor er der ofte omtaler af shows, man kun kan få i Japan. Deres anmeldelser lider under, at der ikke gives karakterer – det er mere omtaler. Hver måned bringes 26 sider af en mangaføljeton, der ikke er min kop te.

Jeg finder ikke så meget at komme efter i Animerica. Hvis du er virkelig bidt af genren, selv importerer japanske shows og lever for seyuu-interviews, så er det måske noget for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.