Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival
Taiko no Tatsujin er en serie af rytmespil, hvor man som spiller får lov at lege trommeslager, og Rhythm Festival er det seneste i rækken af hjemmeudgaver af Taiko no Tatsujin.
Fra spillehallerne
Lad mig lige starte med en personlig fortælling fra det virkelige liv. I 2016 var jeg for første gang i Japan. Min kammerat og jeg fik nok besøgt et dusin forskellige spillehaller i Tokyo, og næsten alle spillehallerne var inddelt efter spillenes genre. Omtrent alle spillehaller havde et beskedent område med rytmespil, som var næsten perfekte til turister som os. Rytmespil, der typisk ikke krævede det store kendskab til det japanske sprog, og som var enormt lette at forstå og spille. Den største sluger af vores yen-mønter var netop Taiko no Tatsujin.
De farvestrålende maskiner var ikke til at overse, specielt på grund af de to enorme taiko-trummer – én til hver spiller – som fungerede som controller. De store trommer virkede meget autentiske, og det var på en eller anden måde meget let at leve sig ind i spillet. På et tidspunkt stod vi tålmodigt og ventede, mens to teenagepiger blev færdige med deres spil. De to piger var langt bedre til spillet end min kammerat og jeg var, så vi kunne bare stå og måbe, mens de blev færdige. Det har nok været et ømt syn at se to blege danskere stå og tæske løs på kæmpe trommer til ”Let It Go” fra Frozen, men altså – vi havde det bare enormt sjovt.
Meget japansk
I Japan har serien altid haft udgaver, man kan spille derhjemme også. Tidligere har man også forsøgt med den slags i USA, men man forsøgte at skabe et spil, der bedre kunne ramme amerikanernes smag, og Taiko: Drum Master, som spillet til Playstation 2 hed, blev det eneste forsøg på at eksportere serien af konsolspil. I hvert fald i en lang årrække. For ikke så længe siden prøvede man så igen, men i stedet for at lefle for et uvidende publikum, så lod man helt være med at pille ved seriens mange japanske elementer. Der er for øvrigt helt utroligt mange. Der er få serier, der klemmer lige så mange japanske elementer ind, som Taiko no Tatsujin. Udover selve trommerne, så er der kappaer, daruma-dukker, takoyaki-kugler, onier, tenguer og mange andre japanske ting. Der er sikkert også mange ting, som jeg ikke er nok inde i japansk kultur til at fange. De indgår ikke i selve gameplayet, men hvis man spiller godt, så sker der flere og flere ting på skærmen, sådan lidt i baggrunden eller kanten af skærmen. Jeg elsker de ting, men de er der vist mest for at give tilskuerne noget at kigge på.
På en vandret linje kommer forskellige farvede symboler ind på skærmen fra højre side. Når de rammer en rund markør i venstre side, skal spilleren time sit input nøjagtigt. Hvis symbolet er rødt, så skal spilleren slå på trommen lige på. Et blåt symbol betyder et slag på siden af trommen. Store symboler betyder med begge hænder, mens små symboler kan klares med én hånd. Det er i grove træk gameplayet. Rhythm Festival er udviklet specielt til Nintendo Switch, så man har flere muligheder for at interagere med spillet. Personligt kan jeg fint leve mig ind i spillet med controlleren, men jeg drømmer om at købe to særlige tromme-controllere. De findes på nettet til omkring 800 kr, og selvom de ikke er lige så store eller imponerende som trommerne i de japanske spillehaller, så skulle kvaliteten være hæderlig. Jeg forestiller mig, at det nok bliver mere nødvendigt, hvis man vil have de helt høje scores på de sværeste sange.
Plastiktrommen er valgfri
Udover den specielle controller, kan man også spille med ”almindelige” controllere. Selv bruger jeg Pro-controlleren, hvor jeg har sat skulderknapperne til at være slag på siden, og alle knapperne på forsiden af controlleren er slag foran på trommen. Der er også mulighed for at spille med joycons, hvor man så piller de små controllere af siden af Switchen og svinger dem rundt som om de var trommestikker. Desværre kunne jeg ikke helt få det til at være præcist nok. Jeg oplevede mange gange, at ”slag på siden” blev tolket som ”slag lige på”, eller slet ikke blev registreret. Der er også mulighed for at spille med touchscreen, som heller ikke lige var mig, men som måske vil være et hit for dem, der har spillet en af telefon-udgaverne af Taiko no Tatsujin.
Abonnement på sange
Rhythm Festival er ikke den første udgave af Taiko no Tatsujin på Nintendo Switch, for i 2018 udkom Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun!. Er der nok nyt her, hvis man i forvejen har et spil i serien? Det er et svært spørgsmål at besvare, for det grundlæggende gameplay er næsten uændret. Der er noget, der lidt kan minde om en historie, men det er ret tyndt, og derudover er der nogle små sjove ekstra modes, der dog ikke fangede mig stort. Om noget vil jeg nok sige, der var flere små ekstra ting i Drum ‘n’ Fun!, men Rhythm Festival byder dog på noget, der måske vil ændre på den måde, man laver denne slags spil fremover, nemlig Taiko Music Pass.
Taiko Music Pass er, som navnet måske antyder, en mulighed for frit at downloade nyt musik. Man køber adgang i en begrænset periode, og så kan man frit downloade fra et enormt bibliotek med over 550 numre. Der bliver reklameret med nye numre hver måned, men allerede fra starten er udvalget enormt. Har man spillet en sang på noget tidspunkt i et Taiko no Tatsujin, så ligger det sikkert også gemt bag Taiko Music Pass. Der er popmusik (specielt fra Asien), spilmusik, musik fra anime, en del Disney-musik, klassiske musikstykker og meget andet. Jeg morede mig med at spille Gimme Chocolate!! af Babymetal, for så at gå videre til Star Wars temaet, og noget hyggeligt musik fra Min Nabo Totoro til at køle ned på.
Normalt er jeg ikke stor fan af den slags abonnementtjenester, men jeg kan godt se fornuften i at tage en måneds Taiko Musik Pass frem for at købe sig fattig i sangpakker. Man kan prøve første uge gratis, men derefter koster 30 dage 29 kroner, eller man kan få 90 dage for 79 kroner. Sammenlignet med 7 kroner for de billigste sange, eller eksempelvis sangpakken med Studio Ghibli numre, der koster 37 kroner. Det skal også nævnes, at hvis man tidligere har købt ekstra sange til Drum ‘n’ Fun!, så kan de altså ikke bruges til Rhythm Festival. Man skal købe dem igen, hvis man vil have dem her også. Hvis man spiller ligesom jeg gør, så vil man nok finde spillet frem en gang i ny og næ, og så kan det godt virke som et godt tilbud at give 29 for en måned – man skal så bare huske at vælge uden automatisk fornyelse.
Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival er et solidt rytmespil, der samtidig fungerer godt som introduktion til serien. Særligt varmt anbefalet, hvis man er til lidt småskøre, japanske spil, eller hvis man bare godt kan lide rytmespil.