DVD Video
“Så behøver du aldrig mere spole”
En klat overskydende feriepenge og en ubændig trang til selvforkælelse resulterede for kort tid siden i erhvervelsen af en DVD-maskine. Vidunderet er en Panasonic DVD-A350, købt i Laserdisken til kr. 5.995,-.
Der har været en masse ballade om, at DVD-afspillere kun må spille film, der er frigivet i den region, afspilleren er solgt i. Det betyder, at man ikke må se amerikanske (region 1) film i Europa (region 2), men pænt må vente til de bliver udgivet herovre. Problemet har løst sig selv på VHS-markedet, da amerikanske NTSC-film ikke kan vises på PAL-videomaskiner i Europa. Men DVD-afspillere er i stand til at vise hvad som helst på dit fjernsyn, så de er istedet softwarespærrede.
Alle DVD-afspillere kan heldigvis hackes – enten via en eftermonteret chip eller ved at gå ind i nogle udokumenterede dele af maskinens opsætning. Laserdisken har den superbe service, at alle deres afspillere er “pre-hackede” allerede når du køber dem. No fuss.
Når man således har fjernet regionsbeskyttelsen, er man klar til at gå i krig. Efter en del roden med kabler og menuer, findes den perfekte opsætning billed- og lydmæssigt. En skive proppes i, og man sidder den efterfølgende halvanden time og måber over, hvordan pokker man kan få så uovertruffen billedkvalitet på et almindeligt fjernsyn. Selv de flotteste live-udsendelser fra DR og TV2 ligner støvet videofilm i forhold til DVD. Alle DVD-indspilninger er widescreen, som film skal ses; nogle skiver indeholder endda også en flernsynsklippet version på den anden side.
Da DVD fungerer stort set som en CD (bare med en hulens masse mere data på), er det en fryd at navigere rundt i filmene. Vi du lige checke, hvem der spiller Deacon Frost i Blade? Knald den i og vælg “credits” fra scene-menuen. Tryk play, og efter et sekund kommer rulleteksterne. Vil du gense din yndlingsscene? Samme trick, takket være at alle film er inddelt i “chapters”, man frit kan springe imellem.
Ud over den suveræne billedkvalitet, byder DVD også på en række andre fordele fremfor VHS. Der er plads til 8 lydspor til en film. Det bliver ikke kun udnyttet til eftersynkronisering – på mange film er der et lydspor, hvor instruktør og skuespillere kommenterer filmen undervejs. Det er top-underholdning og ualmindeligt spændende at høre Jürgen Prochnov (hovedrolle) og Wolfgang Petersen (instruktør) hyggesludre om alle scenerne i Das Boot, mens man ser dem.
Formatet byder også på 32 tekstspor. For det meste er kun ét brugt til engelske tekster, men det er også perfekt for mig. Jeg ynder at købe film over Internettet og får derfor ofte engelske VHS’er i hus. Selvom man er god til at læse engelsk, smutter der tit et ord eller en sætning under en film. Her er DVD guld værd. Teksterne kan selvfølgelig frit slås til eller fra.
De audiofile (som ikke inkluderer mig) kan glæde sig over Dolby Digital, AC-3, Surround 5.1, DTS og hvad det alt sammen hedder. Jeg ved bare, at det lyder godt! Jeg vil ikke udtale mig om teknikken – læs FAQ’en nedenfor.
DVD er åbenlyst et “samlermedie”. Hvis du ikke gad se Titanic i biffen fordi det var billigere at vente på den kom i Blockbuster, så styr langt uden om DVD. Men hvis du ikke kan vente med at eje din egen A Bug’s Life eller L.A. Confidential, bør du seriøst overveje DVD. Udover filmen (som aldrig bliver slidt) får man “extras” på alle skiver. Nogle gange er det blot biograf-traileren, men andre gange er de gået over gevind. Antz byder f.eks. på tonsvis af “featurettes”, der gennemgår arbejdsgang fra blyant til rendering, skuespillere, ansigtsmodellering og meget andet.
Der er selvfølge en smule brok – jeg er jo dansker. Pris: DVD-film ligger på mellem kr. 180 og kr. 315 her i landet. Produktion: Ikke alle filmselskaber er lige gode til at håndtere standarden endnu, hvilket resulterer i små irritationer, f.eks. en 1-sekunds layer-change (DVD-skiver er i to lag) i Antz midt i en lys scene eller Truman Show, hvor kun rulleteksterne er tekstede – og så på fransk…
Men jeg tror på, at mediet vinder over VHS på samme måde som CD overtog vinyl. Produktionspriserne vil falde til niveau med CD’er (og langt under VHS). Markedspriserne vil stabilisere omkring det niveau, vi ser for VHS idag. Filmselskaberne får redet produktionsknuderne ud og vi bliver alle glade.
I England har man netop kunnet købe en Samsung 807 DVD-afspiller for under £200. Efter den røg på gaden (og blev revet væk), oplevede de et fænomenalt boom i salget af DVD-film: Viljen til et skift er der – afspillerne skal bare en smule ned i pris for at prikke hul på høne-æg-problematikken.
The Digital Bits er et suverænt DVD-site i USA.
Jim Taylor’s DVD FAQ er den ultimative informationskilde på nettet.
Jim Taylor har også lavet en sammenligning af DVD og alle de andre medier.