Anime: The Third Impact

Så blænder vi igen op for en artikel om kommende animeudgivelser. Hvad er værd at holde udkig efter og hvad kan man forvente at læse anmeldelser af i fremtiden? Find ud af det her.

Igangværende serier:

I sidste års Anime The Second Impact, berettede Anders om nye og kommende titler vi så frem til i spænding. Blandt de serier der startede sidste år, var nogle af de mest lovende nok Neon Genesis Evangelion, The Vision of Escaflowne og Gasaraki. Alle tre serier er nu kommet godt i gang og har på ingen måde skuffet. Efter lidt vanskeligheder med at få Evangelion-discene ud i et ordentligt tempo, har ADV endelig fået styr på sagerne og udgiver hver disc med en måneds mellemrum. Jeg venter mig selv meget af serien, der i det jeg har set indtil videre, har virket som en underholdende mecha-serie med en smule mystik. Den skulle efter sigende blive meget mærkelig hen mod slutningen, så jeg venter spændt på at få set resten af serien. 8. og sidste disc udgives 26/6. En anmeldelse af volume 3 skulle gerne snart se dagens lys her på sitet. To filmudgaver af denne anime kultserie er det også blevet til og de skulle begge se dagens lys d. 30/10. Evangelion the Movie (aka End of Evangelion) og Evangelion Death & Rebirth kommer med alternative slutninger til serien og fortsætter hvor den slap. Det svirrer med halvofficielle rygter om at filmene også vil blive udgivet samlet med et ton af extras (bl.a. interviews med instruktøren Hideaki Anno, mums!), så det bliver en fornøjelse med sådan en dessert efter serien som hovedmåltid.

The Vision of Escaflowne når også sin afslutning i år og den har vist sig at være en afsindigt fængende fantasy serie. For tiden står ingen serie mit hjerte nærmere end denne og jeg kan næsten ikke vente på at modtage de næste discs. Serien afsluttes med disc 8 d. 5/6 og det skal nok blive spændende. Der er også lavet en film ved navn Escaflowne: A Girl In Gaea som er næsten ligeså populær som serien. Lad os håbe vi ser en udgivelse af den snart efter serien. Er man virkelig desparat, kan man købe den nyligt udgivne Collector’s DTS-udgave af filmen fra Japan, der dog ikke er subbet.

Gasaraki var lidt af en positiv overraskelse for os. Den dukkede op uden større ståhej og slog benene væk under os med sin blanding af mystik og et fokus på mecha, mere gennemført end nogen anden serie. ADV har haft lidt problemer med disc 4, men den skulle gerne være udkommet nu. Der er endnu ikke nogen datoer for seriens afslutning, men disc 5 kommer allerede d. 22/5, så det bliver i hvert fald i år. Vi anmelder snart disc 3 af ialt 8.

Blandt de lidt mere skuffende serier der startede sidste år var Trigun og Outlaw Star. Trigun var til at begynde med en postiv oplevelse, men tabte pusten hen af vejen. Ottende og sidste disc kan købes d. 29/5. Outlaw Star, der er færdigudgivet nu, havde endnu mindre at byde på fra starten og det gik hurtigt ned af bakke for denne alt for episodiske serie. Anmeldelser af yderligere volumes fra disse serier har nok lange udsigter.

Sidste års ubetinget sejeste serie Cowboy Bebop kan snart købes i et hug. Cowboy Bebop Perfect Collection Box Set udkommer 6/11. Dog vides det endnu ikke hvilke extras boksen vil indeholde.

For folk med nerver (og pengepung) til at importere fra Japan er sjette og sidste disc i FLCL-serien fra Gainax udkommet. Vi har anmeldt de første 4 episoder, som fik vore hjerner til at ligne slatten medisterpølse, og de sidste 2 episoder er endnu vildere. Serien er langt om længe blevet licenseret i vesten, så en region 1-udgivelse i slutningen af 2001/starten af 2002 virker sandsynlig. Af andre licenserede godter vi kan forvente i samme tidsrum, er den rablende sjove TV-serie Excel Saga, der parodierer alle anime-genrer og kører i et hæsblæsende tempo kun overgået af FLCL. Mesterværket Jin-Roh af Mamoru Oshii kan også forventes til den tid.

De nye serier:

Lad det være sagt med det samme: Der kommer mange interessante serier i år! Personligt ser jeg frem til den Gainax-producerede Karekano instrueret af Hideaki Anno (Evangelion). Forestil dig den typiske high school-pige anime med alt hvad det indebærer af forelskelse, ambitioner og venskab. Tilsæt så en ekstremt selvglad hovedperson, et skvæt af humoren fra FLCL, ryst så hele cocktailen til det næsten er ved at eksplodere, og så har vi … noget der slet ikke ligner Karekano, for den er meget vildere. På overfladen er det en rablende sjov komedie, men som alt hvad Gainax laver er der altid mere under overfladen end man umiddelbart skulle tro. Glæd dig. – Det gør vi. Serien har endnu ikke fået en dato, men meget tyder på det bliver i slutningen af året. Jo før, jo bedre. Ikke mindst pga. den måde hvorpå den bliver udgivet: 6 episoder pr. dvd. Så er der serveret! Sukker man efter mere Gainax kan vi anbefale Gunbuster, der netop er blevet udgivet på dvd i England. Det er Hideaki Annos instruktørdebut og man ser hurtigt at den har været inspirationskilde til hans senere værker. Anmeldes snarligst.

Noget mindre skøre, men ligeledes enormt sjove, er serierne Hand Maid May og Love Hina. Begge handler om en ung mand der pludselig finder sig omgivet af smukke kvinder og hvordan han tackler disse… distraktionsmomenter i sin hverdag. Det er kærlighedskomedier af bedste skole. Hina er licenseret af Bandai, men har endnu ikke fået en udgivelsesdato. Slutningen af året/begyndelsen af næste, virker som et sikkert bud. May #1 Udkommer d. 13/8. Den er på elleve episoder (10 Tv + 1 OVA) og bliver fordelt på tre udgivelser. Serien er virkelig sjov, så holder man af humoristisk anime med meget nuttede piger, er den bare sagen.

Skal det være syret, sjovt og absurd så er Ping Pong Club sikkert det rigtige for dig. De der var så heldige at besøge sidste års J-Popcon, stiftede bekendtskab med skurvognshumor, latrinære jokes, og en total mangel på smag, takt og tone i alle henseender. Replikken “Jeg har elsket dig siden første gang du sked i bukserne” (i øvrigt malerisk illustreret) er rammende for showets stil, der af nogen beskrives som Beavis & Butthead på speed. Noget kunne dog tyde på at udgiveren, CPM, ikke har helt styr på hvordan serien bør udgives. De starter nemlig med volume 4…. og nej det var ikke en trykfejl kære læsere. Der skal stå volume 4. CPM startede for et stykke tid siden med at udgive den på Vhs og samtidig med at de udgiver volume 4 på Vhs d. 11/9 udkommer en dvd med de samme afsnit på. Jeg fattes ord….

En anden lovende serie er den splinternye The Big O fra Sunrise. Den er blevet beskrevet som en blanding mellem Batman, James Bond og mecha-shows. Efter hvad jeg har kunnet finde ud af er det en ganske underholdende serie med et meget stilfuldt design. Jeg ser frem til d. 19/6 hvor nr. 1 ud af i alt 4 discs udkommer.

Noget mange amerikanske fans går og sukker efter i disse dage, er udgivelsen af Robotech-serien. Der er da også meget der taler godt for denne udgivelse. Den bliver på 6 discs med hver 6 episoder og discene udkommer 2 af gangen. Prisen bliver helt uhørt lav; 15$ i vejledende pris. Det lyder som enhver Otaku’s våde drøm, men der er en bagside ved medaljen. Det er en dub-only udgivelse; altså kun engelske stemmer. Det skyldes at serien består af tre forskellige serier fra det populære Macross-univers klippet sammen til én serie. Pga. de overgange og ændringer i handlingen det har medført, ville man ikke kunne bruge det oprindelige japanske dub. Umiddelbart ville man måske tænke, “ingen gider købe sådan en gang fusk med en original serie”, men der vil man nok tage fejl. For mange af nutidens otaku’er ligger Robotech til grund for deres forkærlighed for anime. Serien har således for mange en nostalgisk værdi, der gør det til en eftertragtet titel, selvom den letsindige omgang med seriens kildemateriale er nok så frastødende. Prisen og det høje antal episoder pr. disc gør dog serien til et fremragende køb, rent økonomisk. Volume 1 og 2 udkommer d. 22/5, samtidig med et mini-box set indeholdende begge volumes og en tredje disc med extras. Boxens vejledende pris er 45$.

Den sidste serie jeg vil nævne, er Patlabor. Denne TV-serie fra 1989 har dannet grunden for filmen Patlabor, som overbeviste med sit meget gennemtænkte plot. Ligesom filmen er TV-serien også instrueret af Mamoru Oshii, så den skal nok være værd at kaste et blik på. Den går imidlertid for at være væsentligt mere mainstream-agtig, så man skal nok ikke regne med at den overgår filmen.

Filmene:

Sidste års ubetinget største titel var Hayao Miyazakis mesterværk Princess Mononoke. Den overgik alle vore forventninger, og bør være fast inventar i enhver seriøs animesamling. I år har vi igen en stor titel der nok skal få mundvandet til at dryppe, nemlig selveste Akira. Katsuhiro Otomos filmatisering af sin egen manga er langt fra den bedste anime-film, men det er uden tvivl den kendteste. Den er ofte krediteret som filmen der startede det oprindelige boom i vestlig interesse for japansk animation, som vi er så heldige at mærke følgerne af idag – med talrige udgivelser til følge. Pioneer, som plejer at levere kvalitetsudgivelser, har smidt 1 million dollar efter restaureringen af den 13 år gamle klassiker, der for tiden er sat op i flere amerikanske biografer. Om vi kommer til at se den herhjemme er højst tvivlsomt, men man kan da håbe at en af de “smalle” biografer samler den op.

Filmen bliver udgivet i 2 forskellige udgaver på DVD. En standard, med THX-remastered lyd og billede, og et helt nyt engelsk dub i DD5.1 kan erhverves for sølle 25$ (vejl. pris) d. 24/7. Det lyder ikke dårligt, vel? Hvad så med at gå helt grassat med et 2-disc set, hvoraf de 75.000 første trykte skiver vil blive pakket i en speciel metal-æske a la Terminator 2 boxen? 2-disc settet koster 40$, men for enhver otaku er der ingen tvivl om hvilken udgave man vil have på hylden. Det bliver spændende at se hvilke extras de drysser på denne udgivelse og personligt glæder jeg mig til at høre de japanske stemmer, da min VHS kun indeholder den rædselsfulde engelske dub. Pioneer har lavet et site indeholdende alle oplysninger om filmen og restaureringen, der findes her: www.Akira2001.com.

Af andre film kan nævnes X – The Movie som længe har været undervejs fra Manga Entertainment. Den er blevet forsinket flere gange, men nu skulle det endelig være sikkert at den kommer d. 26/6. Det er vist mest en “eye candy”-film. Dvs. flot animation og effekter, men hult plot. Ikke desto mindre skal det blive interessant at se hvorfor fans snakker så meget om den. Har man nogle af de nyere udgivelser fra Manga Ent., er der en pæn chance for at en af dem indeholder traileren for X.

Dårligt plot har Appleseed også ry for at have. Den er imidlertid baseret på Masamune Shirows (Ghost In The Shell) voldsomt populære manga af samme navn, så helt uinteressant kan den ikke være. Den er lige udkommet i skrivende stund.

Den sidste film jeg vil nævne er Blood: The Last Vampire. Det er Mamoru Oshii og Production IG, holdet bag bl.a.Jin Roh og Katsuhiro Otomo’s Memories, der har kreeret denne gotiske vampyractionfest, som Manga Entertainment udsender d. 24/7 i region 1. Efter sigende er det ikke en specielt dyb eller tankevækkende film, men mere en visuel fest, ulig noget andet. Den japanske R2-udgave der lige er kommet på gaden, skal have et par ord med på vejen. Har man for mange penge, bør man overveje denne istedet for region 1-udgaven. Japanerne får nemlig mulighed for at erhverve sig et 3-disc set (filmen er subbet) med alt hvad man kan drømme om af godter, mens vi andre spises af med én disc, hvis indhold næppe kommer i nærheden af dette overflødighedshorn. En lille appetitvækker i form af en trailer for Blood finder du her.

Ghibli i region 2:

Hayao Miyazaki og Studio Ghibli har haft stor betydning for japansk (og vestlig) animation med deres mange klassikere. Vi har desværre ikke set så meget til deres film her i vesten; indtil videre er det kun blevet til Castle of Cagliostro, Grave of the Fireflies, Panda! Go Panda! og Princess Mononoke. Disney, som skal klare udgivelserne i vesten, har ikke spor travlt, så andre udgivelser skal vi ikke vente lige med det første. Men fortvivl ikke. I Japan er de begyndt at udgive alle de andre klassikere og selvom det ikke går hurtigt, så går det støt fremad. Japanske udgivelser plejer som regel at være i en helt horribel prisklasse, men Ghibli-filmene udmærker sig ved at være til at betale (som regel under 50$) og at indeholde ganske pænt med extras, deriblandt altid engelske subs.

Cagliostro, der lige er udkommet som 2-disc set, er nok ikke så interessant da den allerede findes i region 1, men Miyazakis klassiker Kiki’s Delivery Service ser for første gang DVD-formatets lys d. 8/6. Det er en eventyrlig film om en pige, der er i lære som heks. Miyazaki har instrueret den og det faktum alene, burde gøre den interessant. Til juli kommer Detective Sherlock Hound, som ikke står øverst på min liste over must-haves. Det gør My Neighbor Totoro derimod. Den går for at være en af de bedste fra Miyazaki’s hånd og Ghibli-logoet er da også taget fra denne film, hvilket vidner om den betydning den har haft for studiet. Den kommer til September. Måneden efter bliver det Panda! Go Panda!‘s tur og årets sidste Ghibli-udgivelse bliver Mononoke, der sikkert får region 1-udgaven til at blegne i sammenligning mht. extras.

Vi vil dog stadig have mange store titler til gode. Personligt ser jeg frem til Laputa: Castle In The Sky og mere end nogen anden Nausicaa Of The Valley Of The Wind. Sidstnævnte var angiveligt en forløber for Mononoke med sine vellignende temaer. De er begge planlagt til udgivelse i 2002. Er man interesseret i hvad Miyazaki laver for tiden, kan jeg anbefale Nausicaa.net, hvor man kan finde ud af alt om Ghiblis mange film. En kort (men appetitvækkende) trailer for hans kommende film Sen to Chihiro no Kamikakushi kan også findes der.

Ja, det var så alt for denne gang. 2001 ser ikke ud til at stå tilbage for sidste års hyperaktive animefront og animeskribenternes økonomi levnes ikke mange chancer. Antallet af gode udgivelser vokser konstant. Studierne er opsat på at dræbe vores socialliv. Så meget anime… så lidt tid at se det i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.